Zimní sporty a Rakousko

Brandnertálské údolí

Lyžařská oblast v údolí Brandner patří spíše mezi menší či středně rozsáhlé rakouské lyžařské oblasti. Nachází se na hranici mezi Rakouskem, Švýcarskem a Lichtenštejnskem a tvoří je 2 menší střediska Bürserberg a Brand.


Sjezdového lyžování si zde mohou návštěvníci užívat na necelých 55 kilometrech tratí. Modrých sjezdovek je okolo 20 kilometrů, necelých 30 kilometrů zabírají středně obtížné sjezdovky a 3 kilometry patří do kategorie nejobtížnějších černě značených svahů. Zdejší rozdělení sjezdovek dle obtížnosti bude lidově řečeno sedět především méně zkušeným a začínajícím lyžařům, rodinám s dětmi a mírně pokročilým lyžařům. 


O pohodlnou dopravu lyžařů vzhůru na svahy se stará 14 vesměs nově vybudovaných lanovek a vleků. Obě střediska, Bürserberg i Brand, se nacházejí ve výšce asi 1.700 metrů nad mořem a mezi sebou je propojuje lyžařská houpačka. Vzhledem k nadmořské výšce 1.050 až 2.000 metrů, v níž se místní sjezdovky nacházejí, mají sjezdaři téměř jistotu skvělé sněhové pokrývky během celé sezóny, která v Brandnertalu trvá od začátku prosince do dubna.


Ani snowboardisté v Brandnertalu nepřijdou zkrátka. Nedávno zde byl vybudován nový fun-park, kde si mohou vyzkoušet řadu překážek a atrakcí. Ani milovníci běžeckého lyžování se v údolí u obce Brand nebudou nudit, čeká tu na ně asi 35 kilometrů běžeckých tras. 


Pro příznivce turistiky je v okolí připraveno 40 kilometrů značených turistických stezek. V Brandnertalu dbají místní více na kvalitu než na kvantitu. Z toho důvodu sem často míří návštěvníci preferující pohodovou a klidnou zimní dovolenou. U lanovek neexistují dlouhé fronty a oni si tak mohou vychutnávat působivý pohled na panoramatickou krajinu bez zbytečného čekání.


V Brandnertalu se nachází několik vyhlášených lyžařských škol, které se zaměřují na děti již od věku čtyř let. Ani o zábavu mimo sjezdovky zde není nouze a na návštěvníky tu čeká 5 kilometrů dlouhá sáňkařská dráha, možnost nočního lyžování, bruslení, curling nebo projížďky na saních. Po celém dni na sjezdovkách  jistě všichni ocení zdejší útulné horské restaurace, centrum s wellness službami a pro mladší klientelu tu funguje i diskotéka.

O webu..

Web o Rakousku má být jakýmsi pomocníkem při výběru lyžařské oblasti. Snaží se poskytnout informace o některých střediscích a možnostech, které nabízí pro zimní i letní návštěvníky.

Kam dál?

Web (nebo spíše blog) o Rakousku nabízí detailní popisy jednotlivých lyžařských oblastí.


Další weby zabývající se Rakouskem lze najít na odkazech od Seznam.cz.