Zimní sporty a Rakousko

Gasteinské údolí

Lyžařská oblast Gasteinského údolí se nachází ve výšce 835 - 2.650 m.n.m. S 200 km sjezdovek patří k desítce největších a nejkrásnějších lyžařských oblastí v Rakousku. Lyžování s jedním skipasem vám zpřístupní přes 50 lanovek a vleků ve čtyřech oddělených lyžařských areálech.


Lyžařská střediska v údolí Gastein spolu s dalšími čtyřmi Schladming Dachstein, Salzburger Sportwelt, Grossarltal a Hochkönig , patří do obrovského lyžařského seskupení Ski – Amadé. Celá tato rozsáhlá oblast má společný skipass a disponuje neuvěřitelnými 860 km sjezdovek obsluhovaných 270 vleky a lanovkami.


Ubytovací možnosti v Gasteinu jsou bohaté, v nabídce nechybí hotelové i apartmánové ubytování všech kategorií. Velkým lákadlem je pak ubytování, které má ve své nabídce wellness služby. Takovým nejznámějším místem v Gasteinu je Bad Gastein (1.002 - 2.246 m.n.m ). Jeho lázně mají dlouholetou tradici a stále zde spatříte staré budovy hotelů, které hodně pamatují, ale přitom poskytují kvalitní služby.


Uprostřed Gasteinského údolí pramení 17 pramenů. Pokud byste si chtěli jít zaplavat jsou pro veřejnost přístupné plavecké bazény s termální vodou. Jak jsme již psali Gastein ski region sdružuje 4 lyžařská střediska : Bad Gastein, Bad Hofgastein, Dorfgastein a Sportgastein.


Z údolní stanice lanovek a vleků v Bad gasteinu se dostanete na vrchol Stubnerkogel (2.246 m.n.m.), z kterého se dá sjet do údolí Angertal a napojit se lanovkou na sousední středisko Bad Hofgastein. Na opačných svazích údolí nad Bad Gasteinem je dobré lyžování z vrcholu Graukogel.


Bad Hofgastein leží 8 kilometrů od Bad Gasteinu a je výchozím místem pro lyžování na svazích Hohe Scharte. Dorfgastein ( 830 - 2.027m nm ) je vzdálený jen 9 km z Bad Hofgastein. Přes vrchol Kreuzkogel je středisko spojeno vleky a sjezdovkami s městečkem Grossarl. Sportgastein nabízí lyžařské vyžití na svazích Kreuzkogelu.


Milovníci freestylu a snowboardu jistě zavítají do Funparku pod vrcholem Kreuzkogelu, kde můžete vyzkoušet halfpipe a quarterpipe. Dostatek příležitostí pro freeride se nachází ve Sportgasteinu a Grossarlu. Středisko však nepatří k freestylovým lahůdkám, to byste si museli odskočit do nedalekého Flachau nebo Obertauernu.


Milovníci bílé stopy budou mít radost z kvalitní nabídky běžeckých tratí v klasické i bruslařské úpravě. Gasteinské údolí je totiž rájem běžkařů. Nabízí téměř 100 km tratí pro běžkaře z toho je 40 kilometrů pro bruslařskou techniku. Nejpopulárnější trať je v Bad Gasteinu, která je dokonce i s umělým osvětlením. Všechny stopy jsou perfektně upravené a díky jejich poloze (1600mn.m.) si můžete běžek užít až do jara.


Gasteinertal nabízí také více než 140 km turistických tras od lehkých procházek v údolí po náročné horské túry nebo organizované výlety na sněžnicích. 


Gasteinské údolí je doslova rájem pro turistiku. Horský vzduch, sluníčko a lehátko na terase kde budete přikryti dekou také velmi blahodárně působí na lidský organismus.


Pokud vyrážíte na hory i s vašimi dětmi a je jim od 3 - 12 let můžete si zaplatit školenou chůvu, která se vám o děti postará zatímco vy budete na svazích. V Angertalu je k dispozici obrovský dětský park a na vrcholu Stubnerkogel Fun Centrum. Dětské školky fungují v Bad Hofgasteinu a Dorfgasteinu pro děti od 3 let.


Po lyžování si můžete zahrát tenis nebo squash v kryté hale, jít si zabruslit nebo se pobavit v mnoha místních kavárnách, barech, na diskotéce a nebo navštívit kasino. Celkové má středisko lázeňskou atmosféru, proto v Gasteinu žádné bujaré párty neočekávejte.

O webu..

Web o Rakousku má být jakýmsi pomocníkem při výběru lyžařské oblasti. Snaží se poskytnout informace o některých střediscích a možnostech, které nabízí pro zimní i letní návštěvníky.

Kam dál?

Web (nebo spíše blog) o Rakousku nabízí detailní popisy jednotlivých lyžařských oblastí.


Další weby zabývající se Rakouskem lze najít na odkazech od Seznam.cz.