Zimní sporty a Rakousko

Kitzbühel

Centrum lyžování se světovým věhlasem, středisko Kitzbühel, se nachází v rakouské spolkové zemi Tyrolsko. Slavná obec se nalézá zhruba 20 kilometrů od sjezdu z dálnice táhnoucí se údolím řeky Inn. jejími blízkými horami jsou Hahnenkamm (1.712 m) a Kitzbüheler Horn (1.996 m).


Lyžařský areál v okolí Kitzbühelu se určitě nedá zařadit k nejrozsáhlejším rakouským lyžařským střediskům a co do počtu a délky sjezdových tratí v jeho okolí se nevejde ani mezi prvních 10. Čím to tedy je, že poměrně malé středisko se nesmazatelně zapsalo do povědomí lyžařů a fanoušků alpského lyžování? Kitzbühel proslavila po celém světě sjezdovka Streif, táhnoucí se směrem k obci z nedalekého vrcholu Hahnenkamm. Každou zimní sezónu se zde jezdí jeden z nejtěžších sjezdů Světového poháru v alpském lyžování. A přiznejme si kdo by odolal jízdě na této obávané sjezdovce.


V bezprostředním okolí Kitzbühelu leží přilehlé obce Kirchberg a Zweitausender. Zde mohou lyžaři využívat kolem 60 sjezdovek, vybudovaných ve výškách od 800 do 2.000 metrů nad mořem. Na náročné a zkušené jezdce tu čeká 13 černě značených obtížných tratí o celkové délce 20 km. Méně zkušení příznivci alpského lyžování určitě ocení 25 červených sjezdů o celkové délce téměř osmdesáti kilometrů. A ti, kteří preferují mírné a jednoduché svahy, čeká v Kitzbühelu několik nejjednodušších svahů s celkovou délkou blížící se 70 kilometrům. Plynulá a bezproblémová přeprava lyžařů je zajištěna 52 moderními vleky a lanovkami.

 

 Pro příznivce snowboardingu a akrobatického lyžování byly v okolí Kitzbühelu vybudovány 2 funparky, vyznavači běžeckého lyžování zase mohou využít zdejších 40 kilometrů udržovaných stop pro běžecké lyžování. Další alternativou jak využít chvíle bez lyží je možnost absolvování jízdy na saních na dráze v nedaleké obci Kirchberg či návštěva zdejšího aquacentra.

O webu..

Web o Rakousku má být jakýmsi pomocníkem při výběru lyžařské oblasti. Snaží se poskytnout informace o některých střediscích a možnostech, které nabízí pro zimní i letní návštěvníky.

Kam dál?

Web (nebo spíše blog) o Rakousku nabízí detailní popisy jednotlivých lyžařských oblastí.


Další weby zabývající se Rakouskem lze najít na odkazech od Seznam.cz.