Zimní sporty a Rakousko

Lyžařská oblast Mölltal

Známé a oblíbené lyžařské středisko Mölltal poskytuje lyžování na ledovci Mölltaler Gletscher. Zdejší klima dovoluje lyžování téměř po celý rok (od konce června do konce května). Měsíční uzavírka slouží k povinné údržbě.

Mnoho skalních příznivců rekreačního lyžování a závodníků si proto prodlužuje počet lyžařských dní v roce právě lyžováním na ledovci. 


Nejdelší podzemní lanovkou v Alpách se dostanete z údolní stanice u parkoviště za 8 minut až do výšky 2.200 m. Z mezistanice pak jezdí lanovky a vleky už jen nad zemí. 


Nejprve do stanice Sluneční terasa 2.800 m, kde je obrovská restaurace s venkovní terasou. Odtud pak lanovkami až do výšky 3.122 m kde na vás čeká 53 km upravených sjezdovek a krásné výhledy na Alpy s nejvyšší horu Rakouska Grossglockner ( 3.798 m ).


Z Prahy se dostanete do Mölltalu za 4,5 hodiny. V zimní sezóně je oblast lyžařských terénů rozšířena o možnost vyzkoušet si také sousední lyžařské středisko s 35 kilometry sjezdovek Ankogel. Je o něco menší a vrcholy o trochu níže, kvalitou sjezdovek jsou si však velice podobné.

 

Krásné slunečné počasí vyláká na ledovec množství nadšenců zejména v mimo sezóně a víkendech. Je nutno ale počítat s tím, že v tuto dobu bývá ledovec značně přelidněný a nevyhnete se čekání ve frontách na vleky.


Pro snowboardisty a fanoušky freestylové jízdy se na ledovci nachází Gletscher funpark 300 m s u - rampou, skoky, různými překážkami a boardecrossovou dráhou. 


V oblasti Ankogel je 1200 m snowpark a dostatek volných terénů pro freeride. Nabídka pro milovníky běhu na lyžích je zde také kvalitní. Celkem 75 km klasických i bruslařských běžeckých stop lehkých až středně náročných, 1 km černá běžecká stopa je dostačující.


Údolí pod ledovcem Mölltal poskytuje ubytování pro 3.000 návštěvníků ve Flatachu, Mallnitzu a Obervellachu. Převládají především ubytovací kapacity střední kategorie hotelového i apartmánového typu. Dětské školky jsou pro děti od 3 let věku a dětské lyžařské školy pro děti od 4 let. V oblasti jsou také dva speciální rodinné hotely a jeden se službou hlídání dětí.


Pokud se také chodíte bavit rádi i večer tak v Mölltalu žádné šílené párty nečekejte. Místní nabídka restaurací a barů probíhá v poměrně klidné atmosféře. Vyplatí se vyzkoušet Europa bar na mezistanici lanovky, v Malnitzu pak podnik Schi - Circus.


 V okolí Mölltalu je kromě lyžování také 35 km upravených turistických stezek z toho přibližně 8 km pro túry na sněžnicích. Mezi další aprés-ski aktivity můžeme zařadit bruslení na přírodním kluzišti, sáňkařskou dráhu, lezení po ledovci a plavání v bazénech.

O webu..

Web o Rakousku má být jakýmsi pomocníkem při výběru lyžařské oblasti. Snaží se poskytnout informace o některých střediscích a možnostech, které nabízí pro zimní i letní návštěvníky.

Kam dál?

Web (nebo spíše blog) o Rakousku nabízí detailní popisy jednotlivých lyžařských oblastí.


Další weby zabývající se Rakouskem lze najít na odkazech od Seznam.cz.